Biti pijan na masaži i masaža za vreme mamurluka? Dobra ideja ili ne?

Masaža, alkohol i mamurluk, idu li zajedno? Petak, vikend, praznici, proslave, x godina mature, more… Povodi za konzumiranje alkohola su razni. Na masažu u ovakvom stanju obično pomislimo kao na dopunu uživanja u alkoholu. Npr. uživamo sa prijateljima pored mora uz poneko piće  i onda poželimo da odemo na masažu. Varijanta B je dan nakon noći pune zabave. Ujutru smo mamurni, boli nas glava i smatramo da je masaža prava stvar koja bi nas podigla na noge.

Kako bismo saznali da li je korisno kombinovati konzumiranje alkohola i masažu, moramo prvo uporediti kako alkohol deluje na nas, a kako masaža.

Šta alkohol čini vašem telu?

Alkohol je diuretik. Telo se trudi da se što pre otarasi alkohola i stoga koristi bubrege kako bi ga što pre izbacilo. Potrebna je dodatna tečnost iz ćelija kako bi se alkohol eliminisao iz organizma. Ako smo preterali sa konzumiranjem alkohola, to utiče na težinu mamurluka.

Alkohol utiče na sposobnost da telo da odgovarajući odgovor. Destabilizuje nervne završetke i smanjuje osećaj za dodir. Ako se koristi jača temperatura i jači pritisak za vreme masaže na telo, osoba neće biti u stanju da utvrdi koliki je taj pritisak, pa to može dovesti do loše procene terapeuta i povrede.

Alkohol utiče na rasuđivanje. Utiče na hemijski balas u mozgu, povećava se nivo norepinefrina i neurotransmitera odgovornog za podizanje nivoa uzbuđenja i povećanje impulsivnosti i smanjenje mogućnosti za kontrolu impulsivnog ponašanja.

Takođe, alkohol negativno utiče na voljne pokrete, a naročito na koordinaciju i ravnotežu.

Kako masaža utiče na vaše telo?

 • Pojačava efekte alkohola
 • U zavisnosti od tipa masaže, može stimulisati ili opustiti (ima sedativni efekat) na um i telo.
 • Masaža pomaže da se pospeši uklanjanje toksina i metaboličkog otpada, kao i da hranljive materije efikasno rasporede kroz čitavo telo usled pojačane cirkulacije.
 • Normalizuje funkcionisanje žlezda i pomaže da se stabilizuje produkcija hormona.
 • Snižava krvni pritisak.
 • Stimuliše aktivnost jetre i bubrega.
 • Povećava produkciju neurotransmitera, dopamina i serotonina i smanjuje proizvodnju kortizola (koji se proizvodi kada ste pod stresom).

Biti pijan na masaži! Ne tako dobra ideja.

Kombinovanje masaže i alkohola nije isto što i masaža za vreme mamurluka, jutro nakon konzumiranja.

Kada kombinujete masažu neposredno ili ubrzo nakon konzumiranja alkohola vi zapravo pojačavate efekte alkohola (lakše i brže se napijete). Opterećenje tela toksinima je veće. Osoba, takođe, postaje manje osetljiva na bol i rasuđivanje je zamućeno. Čak i nakon samo jednog pića pre masaže – npr. jedne čaše vina – ona može imati negativan efekat na osobu. Efekat će zavisiti od brojnih faktora kao što su telesna masa, količina unete hrane, prethodna konzumacija alkohola i opšte fizičko stanje tela.

Svako ko je do sada bio na dobroj relaks masaži zna da se čovek nakon nje oseća pomalo uspavano, rasterećeno, čak i onda kada ne konzumira alkohol. Osoba koja vozi do kuće nakon masaže i nakon konzumiranja čak i jedne čaše vina dovodi sebe i druge u opasnost.

Sve u svemu masaža odmah nakon konzumiranja alkohola nije dobra ideja, naročito ako posle toga sedate u automobil.

Ako pijani dođete na masažu, nećete dobiti vašu masažu.

Masaža za vreme mamurluka

Neki od glavnih simtoma mamurluka su:

 • Teška glavobolja
 • Zamor
 • Zamućen vid
 • Smanjena mogućnost koncentracije
 • Gubitak apetita
 • Poremećen hod
 • Suva usta
 • Nadražen stomak

Procena da li masirati ili ne tokom mamurluka

Nakon što je došao do saznanja da je klijent konzumirao alkohol terapeut mora doneti nekoliko odluka:

 • Da li sprovesti masažu? – Pod uticajem alkohola ne treba sprovoditi masažu, stoga je na terapeutu da proceni da li je klijent u pijanom stanju ili je samo mamuran, tj. da li ste još uvek pod uticajem alkohola ili telo radi na detoksifikaciji.
 • Da li će masaža u konkretnom slučaju biti lekovita ili će negativno uticati na vaše stanje? – Literatura ukazuje na to da je masažom moguće brže eliminisati toksine iz organizma, ali opet drugi izvori tvrde, da će se masažom pojačati simptomi mamurluka. Na kraju, na terapeutu je da proceni da li je klijent u mentalnom i telesnom stanju da dobije masažu.
 • Koja vrsta masaže je najbolja za vreme mamurluka? – Ako ste u stanju da dobijete masažu ona onda ne treba da bude suviše intenzivna i stimulišuča, već lagana. Dakle za vreme mamurluka možemo preporučiti nežniju, relaks masažu sa elementima kranialno-sakralne terapije, refleksologije stopala, sa akcentom na regiju stomaka. Uvek preporučujemo klijentima sa mamurlukom da piju mnogo tečnosti, pre masaže, a naročito nakon masaže.

Ako želite što pre da se otarasite mamurluka preporučujemo da koristite i kompleks vitamina B, jer su njegove količine prepolovljene usled konzumiranja alkohola. To vam može pomoći da olakšate simptome kao što su zamor. Takođe uzimajte dosta vode.

Što se masaže tiče, masaža neposredno nakon uzimanja alkohola i u pijanom stanju nikako nije dobra ideja. Masaža, dan nakon, tokom trajanja mamurluka može pomoći da simptome mamurluka prevaziđete brže, ali uz obavezno uzimanje dosta tečnosti. Prosto, alkohol je diuretik, masažom postižete detoksikaciju, ali bez dodatne tečnosti, mogu se pogoršati simptomi mamurluka. Dakle, ako ste mamurni ili imate samo sećanje na „provod i konzumiranje koje čaše više“ mi smo tu da profesionalnom relaksirajućom masažom probamo da oteramo Vaš mamurluk. Kinetico salon za profesionalnu masažu u Beogradu ima iskusne terapeute koji će se pobrinuti da se osećate kao novi nakon masaže! Vidimo se u Kineticu!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.