Celulit je problem koji pogađa oko 90% žena širom sveta i jedan je od najčešćih razloga za posetu salonu za masažu. Dobrobit i samopoštovanje uglavnom zavise od fizičkog izgleda tela. Svi žele imati estetski atraktivan izgled. U medijima kao što si časopisi, televizija, internet, puno se govori o celulitu i daje se niz preporuka za rešavanje ovog problema. Postojali su različiti reklamni slogani u kremi koja obećava da će pomoći „rešavanje“ problema celulita, čime se žene dovode u zabludu. Celulit je složen problem, a možemo razlikovati različite tipove i nekoliko faza. Kozmetičari su itekako dobro svesni da samo kreme, teško mogu da uklone celulit.

Ne postoje nikakva jednostavna rešenja protiv znakova celulita, te smo stoga odabrali temu anticelulit masaže, kako bi lepši pol dobio prave informacije o celulitu tj. informacije koje su dobijene iz javno dostupnih studija. Cilj je da saznate šta je celulit, šta uzrokuje nastanak celulita, zašto to utiče na žene, a gotovo nikada na muškarce..

Nameravamo da proučimo i analiziramo prikupljene informacije kako bi mogli pružiti kompetentne savete svojim klijentima i preporučiti im delotvorna rešenja. Želimo da istražimo koje metode su efikasne za anticelulit tretman i zbog čega. Od metoda suzbijanja celulita govorićemo o anticelulit masaži, jer verujemo da su tehnike ručnih masaža najbolje za rešavanje problema koji se nalaze u potkožnim tkivima. Nema jedinstvene metode, aparata koji bi mogli zameniti direktni kontakt sa klijentom.

Međutim, valja priznati da anticelulit masaža nije panaceja. Da bi se postigli željeni rezultati, klijent mora biti proaktivan i imati uravnoteženu ishranu, vežbati i biti fizički aktivan i unositi dosta tečnosti.

Šta je celulit ?

Celulitom nazivamo grubu površinu kože, koja izgleda obično kao „narandžina kora“. Celulit mogu imati žene sa prekomernom težinom ali i mršave žene. Celulit se može razviti bez obzira na godine, telesnu težinu, fizičku aktivnost ili građu.

Objašnjenje mehanizama patogeneze celulita leži u oslabljenoj mikrocirkulaciji u potkožnim masnim tkivima, što dovodi do intercelularnog edema, hipoksije tkiva, acidoze i subkutane lipodistrofije masti.

formiranje celulita

Acidoza se, pored drugih mogućih bolesti, može smatrati uzrokom nastanka celulita. Kiseline privlače jone kalcijuma iz kostiju što doprinosi degradaciji kostiju – zuba, vilice, kičmenih pršljenova itd.

Hleb, pasterizirani mlečni proizvodi, kobasice i meso u ishrani stvaraju mokraćnu kiselinu tokom prerade hrane i potpomažu acidozi. Proizvodi koji sadrže kiseline kao što je vinobran i proizvodi koji ga sadrže, kao što su marinade, pivo, vino, kiselo voće, kiseli kupus su naročito štetni.

Korisno je zapamtiti da šećer, kada se konzumira sa voćem ili u džemovima, neutrališe kiseline. Jedino baze su sposobne da neutrališu kiseline. Alkalne reakcije u telu mogu se podstaći pitkom vodom, sokovima od povrća i svežim povrćem. Stoga je ključno imati uravnoteženu ishranu i konzumirati tekućine u dovoljnim količinama.

Postoji eksperimentalni dokaz da intenzitet metabolizma masnog tkiva zavisi od intenziteta cirkulacije – bolja cirkulacija krvi, znači bolji metabolizam. Pogoršanje prokrvljenosti masnog tkiva može dovesti do lokalno hipertrofije adipocita, iako je telesna težina normalna. Ako je mikrocirkulacija umanjena, salo ostaje zaključano u masnim ćelijama. Zato, kada se izgubi na težini, mast je lako dostupna tamo, gde je optimalno snabdevanje krvi, te stoga prvo nestaje na tim mestima.

Razumevanjem mehanizama patogeneze, postaje moguće da se razume i preporuči neophodan anticelulit tretman ili anticelulit masaža.

Poboljšanje cirkulacije je ključni aspekt terapije.

Zašto se celulit javlja u skoro 90% žena, dok nije tipična pojava kod muškaraca?

Muškarci, za razliku od žena imaju potkožno salo u regijama butina i stomaka u obliku malih režnjeva koji su odvojeni od vezivnog tkiva pregradama koje su dijagonalno orijentisane na površinu kože. Žene imaju mnogo više masti. Režnjevi i particije su pod pravim uglom i paralelno orijentisani ka površini kože, čime se omogućava koži da se isteže tokom trudnoće. To je razlog zbog koga je lakše masnim ćelijama da prodru do dermisa, onda kada su one veće. To dalje rezultira vidnim neravninama površine kože.

Celulit kod muškarca i žene

Šta sve može izazvati celulit?

∙ Svakodnevica i loša ishrana. Ishrana bogata mastima i šećerom, siromašna tečnostima doprinosi razvoju celulita. Neregularni obroci kojima dominira slatka i masna hrana promoviše iskaz masti, posebno u nižim delovima tela. Štetni proizvodi u ishrani su konzervansi, stabilizatori, emulgatori, sredstva za zgušnjavanje, hormoni u mesu i ribi. Takođe, zanimanja i poslovi tokom kojih sedite za stolom i nedostatak fizičke aktivnosti / „sedelački“ način života doprinose formiranju celulita.

Celulit i loša ishrana

∙ Naslednost. Ona determiniše oblasti tela u kojima se lako talože masti, kao i ozbiljnost celulita. To je zbog položaja alfa i beta receptora na membranama masnih ćelija. Na kukovima, stomaku i butinama broj alfa receptora, koji je odgovoran za lipogenezu (akumulaciju masti) je šest puta veća nego beta receptors, pa će deoba masti u ovim oblastima će biti sporija. Ovo su tipične akumulacije masti kod žena.

Celulit i nasledni faktori
∙ Hormonski disbalans. Može biti uzrokovan spoljnim faktorima kao što su stres, bolest, hormonske kontracepcije, sadržaj konzumirane hrane, međutim, može biti genetski određen. To je razlog zašto i fizički aktivni ljudi sa ispravnim navikama u ishrani nisu imuni na ovaj problem. Masne ćelije žene reaguju na nivo polnih hormona u krvi: na povećanju nivoa estrogena telo počinje da gomila masti. Sintetički estrogen obuhvaćen hormonalnim kontraceptivnim pilulama intenzivira nagomilavanje masti. Hormoni iz hormonskih kontraceptiva relaksiraju zidove vena i povećavaju koagulaciju krvi, što doprinosi formiranja ugruška. Proširene vene umanju protok krvi u srce, a umanjeni protok krvi, usporava metabolizam u ćelijama. Gojaznost se može javiti u bilo kom uzrastu, a celulit se javlja prvenstveno u toku perioda hormonalnih promena kao što su pubertet, trudnoća, porođaj, premenopauza i kao rezultat uzimanja hormonskih preparata.

Hormoni i celulit
∙ Brze promene telesne težine. Nakon brzog dobijanja ili gubitka telesne mase, celulit može nastati na širokim površinama tela. U vreme posta, telo uči da sačuva i pravi rezerve hrane. Žene su sklonije celulitu tokom trudnoće. Objašnjenje leži u povećanoj količini estrogena i progesterona u krvi kao i gojenju. Pored toga, faetus vrši pritisak na krvne sudove, što škodi protoku krvi do srca. Celulit se može pogoršati i posle porođaja, jer je potrebno vreme da se nivoi hormona stabilizuju, a nove majke često jedu više, doprinoseći na taj način dobijanju na težini.

Celulit i trudnoća
∙ Odeća. Mlade žene treba da izbegavaju nošenje suviše uske odeće, naročito pantalona jer na taj način takođe otežavaju cirkulaciju krvi.

Celulit i uska odeća
∙ Problemi sa varenjem, često idu ruku pod ruku sa lošim navikama u ishrani.

Problemi sa varenjem i celulit
∙ Stres. Pod stresom, telo proizvodi hormon adrenalin kojem sužava periferne krvnie sudove i pogoršava mikrocirkulaciju. To povećava napetost mišića, ometa cirkulaciju krvi i limfe.

Stres i celulit

Svi gore navedene uzroci mogu da utiču na vrstu i stadijum celulita, od kojih svaka ima svoje znake manifestacije.

Vrste celulita

Mi razlikujemo nekoliko glavnih tipova celulita:

Tipovi celulita

Edematozni celulit. Donji delovi tela dobijaju na veličini – oblast kukova, butina i stomaka. Povećana tećnost i limfna akumulacija u tkivima je tipična. Koža u problematičnim oblastima je gruba, međutim, češće izgleda klonulo nego naduveno.
Fibrosklerotični ili teški celulit. Karakteriše ga ruptuirana struktura kolagena i elastičnih vlakana koji su postali čvrsti, rigidni i debeli. Celulitarne jamice su guste, čvrste i osetljive. Ovaj tip je češći kod mladih žena, koje imaju dobre mišiće, strije su takođe tipične.
Mekani/ masni celulit. Karakteriše ga slabost vezivnog tkiva i hipotonija mišića. Češće se javlja kod žena koje nemaju fizičku aktivnost. To je vrsta celulita koja se teško tretira. Prošireni kapilari i vene karakterišu mekani celulit. Često se pojavljuje posle ozbiljnih gubitaka težine ili posle porođaja.Četvrti tip može se izdvojiti ponekad:
Kombinovani celulit, odlikuje se različitim znakovima u različitim delovima tela.

Faze celulita

stadijumi celulita

1.faza. Koža je čak i glatka, bez ikakvih promena u boji. Ova faza se ponekad naziva faza „modela“, jer se reljef kože može uočiti samo na veoma jakom svetlu. Za dijagnozu se preporučuje korišćenje termografskih filmova.
2. faza. Modifikacije površine kože. Hronični limfni i venski zastoj. Brazde su očigledne na napetost mišića. Palpitacija otkriva nižu temperaturu kože u tom području.
3. faza. Površina kože je gruba. Cirkulacija krvi je umanjena u potkožnim masnim tkivima i retencija vode povećana. Fibroze su od lokalnih do difuznih. Mikronoduli se mogu osetiti na dodir. Niža temperatura kože u oblasti zahvaćenoj celulitom; pritisak na tim područjima može izazivati bol. Vaskularne problemi nastaju – venska mreža postaje vidljiva.
4. faza. Inkapsulirane iskrivljeni čvorovi masnih ćelija su dobro vidljivi. Dolazi do gubitka elastičnosti kože; slaba cirkulacija krvi, površina kože je gruba, hladna na dodir i boli kada se pritisne. Mikronoduli su spojeni u makronodule. Makronoduli su takođe poznati kao „crne rupe“.

Tretmani celulita

Limfna drenaža i anticelulit masaža imaju ključnu ulogu u anticelulit tretmanu. Anticelulit masaža, kao tehnika, pomaže da se ublaži edem i izbegne zadržavanja tečnosti. Anticelulit masaža ima kumulativni efekat. Njom se toksini i nečistoće eliminišu, te se tako direktno olakšava gubitak težine i obezbežuje dobrobit za čitav organizam. Anticelulit masažom zamor nestaje i snaga se vraća. Regeneracija ćelija se aktivira, tkiva se dekontaminiraju, cirkulacija krvi raste, protok limfe poboljšava i venski zastoj se smanjuje. Anticelulit masaža ima opuštajući efekat: mišići se relaksiraju.a nervni sistem postaje izbalansiran. Zdravlje našeg tela direktno zavisi od pravilnog funkcionisanja limfnog sistema.

Celulit se tretira anticelulit masažom, aplikovanjem krema na zahvaćeno mesto ili oralnim tretmanom. Masaža će smanjiti edem. Isto tako, njene prednosti mogle bi se objaniti preko mogućih efekata masaže na podsticanje fibroblasta (i keratinocita) i smanjivanje aktivnosti adipocita. Osim agenasa koji se nanose na kožu, tu su i oni za oralnu upotrebu. Redovno vežbanje i odgovarajuća ishrana mogu da pomognu i kontroli težine i samim tim spreče pojavu celulita. Istraživanja pokazuju da i određeni dodaci ishrani koji utiču na smanjenje telesne težine kao što su zeleni čaj, kofein, kapsaicin i kalcijum mogu takođe biti korisni za lečenje celulita. Sasvim je moguće, međutim, da sinergija između anticelulit masaže, oralnog i topikalnog može biti najbolja intervencija koja bi smanjila znakove i simptome celulita. Osim navedenih tretmana celulit se može tretirati radiotalasima, ultra zvukom, laserom i injekcionim tretmanima.

8 esencijalnih ulja za razgradnju celulita

Fenelovo ulje ima jake diuretičke osobine koje pomažu telu da ubrza uklanjanje uskladištenih otpadnih materija i smanjuje dužinu zadržavanja vode u tkivima. Ta svojstva ga čine pouzdanim partnerom za razbijanje masnih naslaga ispod površine kože.

Fenelovo ulje protiv celulita

Geranijum je kvalitetno ulje koje posebno pruža podršku koži. Takođe poboljšava cirkulaciju i stimuliše limfni sistem, pomažući da se smanji zadržavanje vode i eliminišu toksini. Jednostavan način da koristite geranijum za celulit je da pomešate 6 kapi ulja sa 1 kašikom ulja kokosa i snažno masirate oblasti zahvaćene celulitom.

Geraniumovo ulje protiv celulita

Grejpfrutovo ulje ublažava stres i osvežava telo. Ulje od grejpfruta podstiče eliminaciju toksina u ćelijama što ga čini pogodnim za lečenje celulita i zadržavanja tečnosti. Dodatni bonus od grejpfrutovog ulja je smanjenje apetita, jer može da pomogne u suzbijanju viška želje za hranom i opsesivno prejedanje.

Grefrutovo ulje i celulit

Ulje limunove trave služi za podizanje jer ima stimultivna i sedativna svojstva. Ono je diuretik te dobro tretira probleme zadržavanja tečnosti i celulita. Šluži i kao energetski buster i emocionalni stimulans.

Lumunova trava protiv celulita

Ulje od kleke ima pozitivna svojstva u smislu detoksikacije i čišćenja. Smatra se da ono doprinosi smanjivanju akni, retencije tečnosti i celulita. Takođe služi za pročišćivanje uma. Odličan je tonik za kožu I koristi se I u tretmanu bolova u zglobovima i artritisa.

Kleka protiv celulita

Cerovina je efikasna za balansiranje kože i odstranjivanje nečistoća. Ima ulogu diuretika i predstavlja ulje izbora za tretman celulita, zadržavanja vode i akumulaciju toksina u krvi. Cerovo ulje pomaže pri čišćenju nečistoća u tkivima i izbacivanju masti između tkiva. Npr. 6 kapi cerovog ulja sa jednom kašikom kokosovog ulja će poboljšati efikasnost anticelulit masaže u otklanjanju celulita.

Cerovo ulje i celulit

Ruzmarinovo ulje je takođe ulje izbora u borbi protiv zadržavanja tečnosti i toksina, kao i nagomilavanja masti u tkivima. To je takođe ulje za poboljšanje memorije i smanjenje mentalnog zamora.

Ruzmarin i celulit

Ulje bršljena je takođe odličan izbor u borbi protiv celulita. Često se koristi u kombinaciji sa anticelulit masažom. Glavni kvalitet mu je uklanjanje viška vode i nakupljene masnoće. Stimuliše mikrocirkulaciju, rastvara masnoće i sprečava nakupljanje novih.

Brsljenovo ulje protiv celulita

Šta je anticelulit masaža?

Masaža posebno dizajnirana da izvrši pritisak na područjima zahvaćenim celulitom se zove anticelulit masaža. Gubljenje težine je težak zadatak i zahteva višeslojni pristup. Jedan od aspekata ovog procesa može biti anticelulit masaža koja bi mogla mnogo da pomogne.

Anticelulit masaža obuhvataa stiskanje i približavanje masnih naslaga, kao i gnjećenje mišića u pogođenim područjima sa ciljem razdvanja masti dalje od vezivnog tkiva. Potrebno je više tretmana. Za kratko vreme niko neće osetiti glatku i zategnutu površinu kože bez efekta hrapavosti koji kvari naš izgled.

Anticelulit masaža

Nakon određenog broja tretmana doći će i prvi rezultati. Oni se postižu pod okriljem profesionalnih masera u salonima za profesionalnu masažu. Postoje i posebne kreme, losioni i eteričnia ulja koja se koriste u toku ovog procesa.

Kako je anticelulit masaža funkcioniše?

Glavni cilj anticelulit masaže, bez obzira na tehniku primene, je da manipuliše kožom i rastera masne ćelije ispod površine kože, tako da se ravnomernije rasporede, umesto da se akumuliraju na jednom mestu koje biva primetno i estetski neprihvatljivo.

Redovna masaža upravo pomaže u tome da se razbiju nagomilane masti. Ovime se poravnava hrapavi efekat, a koža postaje čvršća i glatkija.

Još jedna velika prednost celulit masaže je u tome što stimuliše tkivo oko formacije celulita, pa dolazi do poboljšanja cirkulacije krvi i limfne funkcije. Ovo je veoma važan kriterijum za smanjenje celulita i uveliko se koristi zajedno sa redovnim vežbama i zdravom ishranom.

Masaža takođe pomaže u tretiranju određene oblasti na koje vežbe ne mogu imati efekta, kao i gornjeg dela butina i unutrašnjih kolena.

5 različitih tehnika anticelulit masaže

Tehnika # 1 – Tehnika masaže gnječenjem – Tehnika gnječenjem podrazumeva naizmenično smenjivanje stiska i podizanja. Prvo terapeut koristi prste na regijama nadlaktica ili unutrašnje strane kolena. Cele [ake se koriste za gnječenje većih regija, kao što su butine, stomak, bokovi i zadnjica. Gnječenje podstiče protok krvi i dovodi je blizu površine tkiva. To dovodi do propuštanja nagomilanih masti i pomže njihovo izbacivanje iz sistema.

Tehnika # 2 – Tehnika anticelulit masaže uvrtanjem – Ovo je još jedan efikasan tretman koji koristi kretnje ruku nalik uvrtanju, isto kao kada uvrtanjem cedimo vodu iz mokre odeće. Prvi deo ove tehnike anticelulit masaže podrazumeva da mišići budu opušteni, a onda se sprovodi snažan pokret uvrtanja sa obe ruke na delovima pogođenim celulitom. Ovo je veoma efikasno za regije zadnjice, kukova i butinama, tj. u oblastima koje su sklone mlitavosti zbog formacija celulita.

Tehnika # 3 –Tehnika anticelulit masaže lupkanjem – Svi znamo lupanje može biti prilično teško podnošljivo. Ono što verovatno niste znali je da kada se pravilno koristi lupkanje predstavlja element koji može da nam pomogne da se oslobodimo od celulita. Za primenu ove tehnike dlanovi terapeuta su blago povijeni prilikom lupkanja. Prilikom lupkanja čuje se upečatljiv zvuk,a ono pomaže da se razbiju uporne masne naslage ispod kože čime se omogućava da se one rastvaraju brže. Kada se dezintegrišu, metabolički sistem radi svoj posao i malo po malo očisti ih sve.

Tehnika # 4 – Tehnika anticelulit masaže „S“ – Postavljaju se butine i palac pod pravim uglom. Nakon toga se hvata što veća površina područija sa celulitom i uvrće se u suprotnim pravcima koji formiraju „S“. Koriste se obe ruke za bolji efekat i primenjuje se veći pritisak na naborima. Zajedno sa dubokim pritiskom koriste se i pokreti koji će osloboditi depozite masti čime će se omogućiti izbacivanje iz sistema.

Tehnika # 5 – Celulit tehnika četkanja – Ovo je još jedan popularan način masaže koji koristi specijalne četke za stimulisanje cirkulacije krvi u celulit zahvaćenim područjima. Četka se sastoji od čvrstih vlaknima koja maksimizira efekat masaže. Treba primeniti i neka eterična ulja u oblasti koju masiratmo, a zatim koristiti neko vreme suvu četku. Na ovaj način ćemo promovisati pravilnu cirkulaciju krvi, koja će pomoći da se oslobodimo od celulita i da se smanji količinu ružnih rupica koje su vidljive na koži.

Postoje neki ključni pokreti u anticelulit masaži koji će obezbediti najbolje rezultate bez obzira na tehnike koje se primenjuju. To su gladjenje, trljanje i gnječenje ili ceđenje. Na početku i na kraju anticelulit masaže koriste se lagani pokreti glađenja na početku i na kraju svake sesije masaže.

• U početku se obično radi sa vrhovima prstiju, polako i lagano, tako da ovi pokreti deluju kao relaksant i sedativ.
• Ravnanje se radi lagano, a onda se nastavlja i ide sve dublje. Time su mišići u područjima pogođenim celulitom oblikovani i poravnati, a da ih terapeut ne hvata čvrsto.

Oba ova pokreta imaju anestetički efekat na telo koje se lagano opušta i omogućava da se efekti masaže šire dublje kroz sistem.

Ovo je veoma važno da bi se povratila pravilna cirkulacija i limfna funkcija, koja će omogućiti fluidima i mastima da se rastope i lagano otiču iz tela sa toksinima i otpadnim materijama.

Većinu ovih metoda koriste profesionalni terapeuti koji rade savršeno anticelulit masaže. Ukoliko ste ipak osoba koja želi sama da se izbori sa celulitom možete pokušati da sve ovo uradite kod stvoje kuće uz jednostavnu tehniku anticelulit masaže.

Tehnika samomasaže

Anticelulit samomasaža

• Nanesite dosta kreme u celulitom pogođenim područjima
• Započnite masirati od stopala prema gore ili od najniže tačke koju može da dostigne i idite u pravcu svog srca.
• Koristite duge i sveobuhvatne poteza sa umerenim pritiskom na kožu.
• Zatim koristite kružne pokrete uz pritisak.
• U oba gore navedena slučaja, smenjuju sa prsti, zglobovi i dlanovi za maksimalan efekat.
• Zatim uhvatite ugroženo područje kože između palca i prstiju i mesite ga dobro i kružnim pokretima kao što biste uradili sa testom.
• Na sličan način uhvatite kožu u prstohvat i polako je povlačite od tela, a zatim u svim pravcima.
• Na kraju primenite pokrete glađenja za opuštanje tela.

Sa sesijama od 10 minuta svakog dana možete dobiti pristojne rezultate u roku od mesec dana, naročito ako ako se pravilno hranite i vežbate.