Da li masaža stomaka pomaže u procesu mršavljenja?

Ako tražite bezbedan i prirodan način da izgubite težinu, masaža abdomena može pomoći da postignete ovaj cilj. Za mnoge ljude mršavljenje predstavlja težak, pa čak i stresan zadatak. Dodavanje masaže Vašem planu za mršavljenje može da pruži preko potrebnu relaksaciju, pa čak i da pomogne Vašem telu da brže gubi težinu. Istraživanje „Zdravlje stanovništva Srbije u 2013. godini“ pokazalo je da više od polovine stanovnika Srbije je gojazno. Kako vreme prolazi trend rasta broja gojaznih osoba se nastavlja. Mnogi eksperti se slažu da je najbolji način za gubitak prekomerne težine pronalaženje balansa između zdrave ishrane i vežbi. Ako ste probali sa dijetama i vežbanjem, a i dalje Vam je potrebna pomoć, masaža stomaka može da obezbedi dodatnu podršku koja je potrebna Vašem telu.

Šta dobijamo masiranjem stomaka?

Belly-Massage

Masiranjem abdomena utičemo na pobolјšanje digestivnog funkcionisanja, smanjenje stresa i povećanje tonusa mišića. Naravno, potrebno je sprovesti više istraživanja kako bi potvrdili ove navode za abdominalnu masažu konkretno. Nalazi studije Nacionalnog instituta za zdravlјe, iz 2009. godine pokazuju da abdominalnom masažom utičemo na uspešno smanjenje zatvora i bola u trbuhu, kao i na ubrzavanje rada creva. Nema izveštaja o konkretnom uticaju na mršavlјenja. Međutim, prema Američkoj asocijaciji za terapiju masažom, brojne studije su pokazale da masaža celog tela – koja uklјučuje i masažu stomaka, utiče na efikasno smanjenje krvnog pritiska, jača imuni sistem, povećava protok limfne i time smanjuje edem i bol, takođe smanjuje stres i anksioznost.

Masaža celog tela će pobolјšati ukupnu funkciju metabolizma tela, a abdominalnom masažom cilјamo na probavni sistem i strukturu mišića u toj oblasti. Većina stručnjaka se slaže da što bolјe celo telo funkcioniše, veće su šanse za gubitak težine.

Vrste masaža

Mnoge vrste masaža su dostupne, a većina terapeuta sa iskustvom će se složiti da jedna ista vrsta masaže „ne odgovara svima“. Drugim rečima, prava masaža za Vas će varirati zavisno od tipa tela, ličnih preferencija, i drugih faktora načina života. Prema Američkoj asocijaciji za terapiju masažom, četiri vrste masaže se najčešće koriste: švedska, masaza dubokih tkiva iliti terapeutska, sportska masaža i “masaža u stolici” ili parcijalna masaža. Svaka od ovih četiri kategorija ima svoje specifične stilove koje spadaju u istu. Sve osim masaže u stolici će uklјučivati i masažu stomaka.

Švedska masaža je najčešći tip masaže. To je najčešće relaks masaža koja se prvenstveno koristi za opuštanje. Limfna drenaža, masaža vulkanskim kamenjem i prenatalna masaža takođe spadaju u ovu kategoriju iako su po tipu bliže terapeutskoj masaži.

Masaža dubokog tkiva i sportska masaža su mnogo intenzivnije i prema pritisku jače. Jači pritisak je kontraindikovan na stomaku, zbog rizika od povrede, tako da ovi tipovi masaža, koji bi uklјučivali šijacu, Rolfing i miofacijalno otpuštanje, ne mogu biti najbolјe opcije za mršavlјenje.

Masaža u stolici je obično kraća sesija koja se fokusira samo na gornji deo leđa, vrata i ramena i uvek vrši preko odeće, tako da ona ne može da nam bude izbor ukoliko nam je cilj pomoć pri mršavljenju.

Iako će svaka stručno izvedena masaže uticati na Vaše telo na jedan ili drugi način, specifični tipovi masaže će najbolje odgovarati specifičnim ciljevima. Na primer, osoba koja zadržava vodu u organizmu najbolju korist može imati od limfne drenaže tela, koji pomaže telu da izbaci štetne materije iz organizma. Ova masaža može se fokusirati na stomaku, ali će takođe ciljati druge delove tela radi postizanja najboljih rezultata. Sa druge strane, za osobu koja je pre svega pod visokim stresom – povišeno je oslobađanje kortizola, hormona povezanog sa težinom – masaža dubokih tkiva može olakšati opuštanje, a gubitak težine i dalje može da se postigne.

Važno je napomenuti da svaki od tipova masaže pruža pritisak u različitom stepenu. Taj pritisak, bilo fokusiran na stomak ili ne, uticaće na bolju prokrvljenost u telu i poboljšati metabolizam, što bi trebalo da doprinese boljoj ravnoteži organizma i funkcionisanju tela uopšte.

Vaše iskustvo posle masaže značajno će varirati u zavisnosti od samog dejstva masaže na Vaše telo, preko odnosa i komunikacije sa terapeutom, samog ambijenta i lokacije salona. Masaža nije egzaktan modalitet. Tehnika masaže se svuda na isti način uči, ali individualnost i iskustvo terapeuta kao i specifične potrebe osobe koja se masira može dovesti do velikih varijacija u masaži. Samo zato što dva terapeuta odrade sasvim drugačiju anticelulit masažu, na primer, ne znači da masaža neće biti efikasna. Pre svake masaže terapeut treba da se na kratko upozna sa osobom koju će masirati, kako bi dobio informacije koje se tiču kako opšteg zdravstvenog stanja organizma, tako i preferencija te osobe i na taj način se odlučuje na vrstu masaže koja će se sprovesti. Terapeut mora biti upućen ukoliko je u prošlosti bilo povreda, operacija i zdravstvenih problema, uklјučujući i trudnoću. Osoba koja se masira treba terapeutu reći sve što smatra da je bitno, kako bi efekat masaže bio potpun i naravno ni na koji način rizičan (na primer alergija na ruzmarin kako bi terapeut pripremio ulje koje ne sadrži komponente ruzmarina).

Važno je da se konsultujete sa svojim lekarom pre početka bilo kakvog režima mršavlјenja i pitati da li je masaža, a posebno abdominalna masaža, prava stvar za Vas. Kod već postojećih stanja, kao što su tumor, visok krvni pritisak, trudnoća, proširene vene, istorija krvnih ugrušaka, nedavne operacije i hroničnih povreda masaža može biti potpuno kontraindikovana, ili dozvoljena samo kao posebno prilagođena tom stanju.

mrsavljenje

Masaža nije način da brzo izgubite težinu! Najbolјi i najsigurniji način da smanjite kilograme i zadržite smanjenu težinu je naći ravnotežu između zdrave ishrane, vežbanja i promena načina života i upravlјanje stresom. Masaža je odličan izvor da upotpunite svoje napore mršavlјenja. Naravno, da bi postigli najbolјe rezultate, masaža treba da bude uvek izvedena u profesionalnom okruženju, sa iskusnim terapeutima.

Kinetico masaža Beograd

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.