Jednostavne tajne za duže i brže trčanje

Vi ste sportista. Očekujete da vaše telo izvršava najbolje od svojih mogućnosti. Da bi tako radilo, morate da se brinete o sebi. Svako zna da su hidratacija, pravilna ishrana, dovoljno sna i rednovno treniranje  ključni za održavanje tela tokom fizičkog napora. Ono što možda ne znate je da  je redovna masaža  podjednako važna u vašem programu treniranja kao i bilo koja od očiglednih komponenata. Masaža kroz svoje mnoge zdravstvene koristi je potpuno prirodni pojačivač učinaka koji stimuliše mišićni, krvni i limfni sistem da održe mišiće, zglobove i tetive u optimalnom stanju tako da možete da ostvarite pun potencijal.

shutterstock_139712587

Trčanje zahteva kontinuirane ponavljajuće kontrakcije mišića. Ove kontrakcije su ono što se prenosi u brzinu, snagu i distancu koju ste u stanju da pretrčite. Što više kontrakujete ove mišiće, mišićna vlakna moraju više da se skrate. Ako su ona kratka i zategnuta na početku trčanja, kontrakcija neće biti u stanju da proizvede mnogo strane, smanjujući opseg pokreta i brzinu. Masaža stimuliše mišićna i meka tkiva što im omogućava da se istegnu i izduže tako da možete da trčite dalje i brže. Studija objavljena u časopsisu Nauka i medicina pokazuje da nakon konzistentne masaže, trkači su dobili četri stepena fleksibilnosti i 12 procenata snage u svojim nogama. Ovo povećanje fleksibilnosti i snage donosi direktne rezultate u vašim performansama trčanja. Osećajući se fleksibilnije i okretnije, uskoro ćete videti kako prelećete putanju koju ste nekada teško prelazili.

1

Sa flaksibilnim, opuštenim mišićima, manja je verovatnoća da ćete doživeti povredu. Mišići koji se dobro uklapaju i rade ka fleksibilna celina su mnogo manje podložni rupturi ili cepanju od krutih, upaljenih mišića.  Opuštanje zategnutog mesta u sesiji masaže pre nego što se pretvori u povredu može da bude faktor kji utiče da li ćete da stanete na startnu liniju ili ne. Ako patite od povrede, sportska masaža je idealan način da ublažite bol, oticanje i upalu. Masaža razbija kruto ožiljno tkivo koje se stvara kod zacelljenja povrede kako bi se omogućilo mišićnim vlaknima da se glatko povežu. Sa masažom kao delom vašeg lečenja, možete uskoro da se vratite redovnoj rutini i na put do poboljšanja atletskih performansi.

U stvari, masaža podstiče relaksaciju oslobađajući hormone „dobrog osećaja“, serotonin i dopamin, koji deluju kao prirodni  telesni lekovi protiv bolova.

Masaža takođe potiskuje hormone stresa kao što su kortizol i norepinefrin, omogućavajući nervnom sistemu da se odmori radi što bržeg oporavka. Ova relaksacija će takođe omogućiti dublji, kvalitetniji san tako da se možete odmoriti za veliki dan ili da se izduvate nakon ekstremnog naprezanja. Stoga, ne samo da ćete ostati opušteni i smireni nego i ponovo napunjeni snagom i energijom – spremni da podignete rutinu vežbanja na viši nivo.

sports-massage

Ovaj nalet auforične energije može takođe da se pripiše ponavljajućem, neprekidnom pokretu tkiva, koji stimuliše limfni i krvni sistem. Ovi sistemi su odgovorni za prenos kiseonika, isporuku nutritijenata i uklanjenje otpada na ćelijskom nivou. Bolja cirkulacija znači superionu isporuku nutirijenata koji daju energiju kao i kiseonika do ćelija. Ovo podstiče poboljšano kardiovaskularno zdravlje, plućnu funkciju i imunitet a pri tom smanjuje zapaljenje i olakšava brzi opravak – omougćaajući telu da komforno podnosi intenzivnije i duže sesije treniranja sa manje zastoja.

woman-running-outdoors

Kroz različite tehnike koje terapeuti poznaju, vaš tretman će biti skrojen za vaše konkretne potrebe. Bilo da je to Švedska masaža, koja se primarno koristi za opuštanje ili masaža dubljeg tkiva koja se koncentriše na specifične oblasti tenzije ili nelagode, možete biti sigurni da ćete biti podmlađeni i ponovo napunjeni energijom. Važno je istaći ipak da su efekti masaže kumulativni. Što se više uzastopnih masaža ponavlja, to ćete se bolje osećati. Iako će vas jedna masaža pre trčanja opustiti, koristi koje trkači mogu imati kroz redovni program masaža su eksponencijalno veće. Uključivanje masaže u rutinu će sprečiti i pomoći u oporavku od povreda dok će poboljšati ukupno blagostanje i smanjiti niove stresa. Šta god nameravate da postignete, bilo da želite da pobedite u trci ili jednostavno da pretrčite kilometar više – terapeutska masaža će vam pomoći da to i ostvarite.

Masaža podstiče relaksaciju oslobađajući hromone „dobrog osećaja“, serotonin i dopamin, koji deluju kao prirodni telesni lekovi protiv obla. Zatražite rezervaciju da biste počeli da trčite brže već danas.

Masaža Beograd

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.