Maderoterapija: Vodič kroz masažu drvenim elementima

Maderoterapija je vid alternativne terapije koji se sprovodi različitim drvenim elementima, a kod nas popularizovana kao vid najefikasnije anticelulit masaže. Ideja o maderoterapiji potiče iz orjentalne kulture,.

Ideja maderoterapije je da se izrađuju različiti drveni elementi koji su povoljni za masažu tačno određenih delova tela. Dakle postoje tačno određeni elementi koji se koriste za leđa, lopatice, vrat kičmu stopala, noge. Cilj maderoterapije je da se korišćenjem ovih drvenih elemenata ublaži bol u vratu i leđima, saniraju povrede ekstremiteta, razbija celulit, sprovodi limfna drenaža, razbiljaju čvorići, pozitivno deluje na triger tačke.

Dizajn drvenih materijala koji se koriste u maderoterapiji je rustičan i njima se lako upravlja tokom pokreta masaže. Njihov oblik pomaže da se primene kod ozbiljnih poteškoća na baš željeni, tj. deo tela koji je zahvaćen problemom.

Nakon nekoliko godina studija i istraživanja od strane eksperata u oblasti alternativnih terapija u Kolumbiji, tehnika maderoterapije je oživela u praksi krajem 90tih godina, promovišući aplikaciju drvenih elemenata, usklađenih sa anatomijom čoveka, direktno na kožu klijenta. Cilj je da se ublaže različiti simptomi  ubrzanog životnog stila, oslobađanje od bolesti, oslobađanje od stresa, oslobađanje od fizičkih i energetskih poremećaja. Srž primene do dana današnjeg je korigovanje energetskih tokova kod klijenta.

Tokom evolucije ljudskog bića, javljale su se i nestajale alternativne terapije. Dve najpoznatije koje su opstale do danas i koje su se pokazale veoma efikasnim su terapija toplim kamenjem i maderoterapija.

Maderoterapija je opstala jer je kompletna. Drveni elementi su namenjeni za svaki deo tela posebno. Tokom prakse ove elemente čak i sami terapeuti sa dugogodišnjim iskustvom adaptiraju i menjanju im oblik kako bi postali jednostavniji, kvalitetniji i kako bi se bolje prilagodili delovima tela za koje su namenjeni. Maderoterapija dozvoljava terapeutu da nesmetano sprovodi masažu nepristupačnih ili suviše osetljivih delova tela. Npr. uspešno se sprovodi maderoterapija lica, maderoterapija unutrašnje strane nogu i butina, maderoterapija ruku. Ovim tipom masaže garantovano je ostvarenje terapijskih ciljeva koje smo postavili.

Saloni za masažu i kozmetički centri uključuju maderoterapiju u svoju ponudu, a u Srbiji je trenutno u zenitu popularnosti. Ono što je najbitnije je da je maderoterapija prirodna i da daje odlične rezultate. Prilikom maderoterapijske masaže gubi se ona granica između masaža koje imaju isključivo relaksirajući efekat u odnosu na one koje tretiraju dublja tkiva, jače su i imaju značajniji terapijski efekat. Maderoterapija može i jedno i drugo. Mi u Kinetico salonu za profesionalnu masažu maderoterapiju prilagođavamo klijentu i njegovim potrebama.

Mederoterapijom stimulišu se nervni završetci u koži, a efekat direktne upotrebe drvenih elemenata se usmerava na stimulisanje energetskih centara klijenta, omogućavajući mu duboku i prijatnu relaksaciju i smirenost, kao i najbolje moguće blagostanje koje masaža može da ponudi.

BENEFITI MADEROTERAPIJE

Benefiti ove tehnike masaže su mnogobrojni, a pomenućemo samo najvažnije:

 • Uklanja naslage celulita
 • Pozitivno utiče na cirkulaciju krvi i prokrvljenost tkiva
 • Pospešuje protok limfe i izbacivanje štetnih supstanci iz organizma
 • Stabilizuje i optimizuje tonus kože i mišića
 • Zateže kožu trakcijom
 • Poboljšava produkciju materija, koje su neophodne za bolji kvalitet kože
 • Revitalizuje i reaktivira nervni sistem
 • Pospešuje opuštanje i reguliše energetske centre
 • Ujednačava disanje
 • Ojačava imuni sistem
 • Smanjuje masne naslage, lokalno

U Kinetico salonu za profesionalnu masažu u Beogradu maderoterapija se vrši po protokolu. U zavisnosti od želja klijenta koje delove tela želi da tretiramo, bira se drveni alat za masažu. Nakon toga se masaža sprovodi tako što se unapred određenim redom koriste drveni alati.

DRVENI ELEMENTI I OKLAGIJE ZA MASAŽU I MADEROTERAPIJU

GLATKI ROLER: Prilikom maderoterapije koristi se prvi jer omogućava da se aktivira sistem za cirkulaciju, limfni sistem, stimuliše periferni nervni sistem, dovodeći do relaksacije i reduciranja superficijalnih adipocita u hipodermisu. Glatki roler se koristi za inicijalni tretman celog tela.

POSEBNO MODELIRANA TABLA: Predstavlja jedan od najboljih instrumenata za pospešivanje tonusa i profilisanje i praćenje kontura najteže pristupačnih oblasti tela (najtežih za masažu), kao i preoblikovanje linije tela, tj. telesne figure. Njeno korišćenje je usmereno na ponovno zatezanje kože, povlačenjem (trakcijom) lejera kože, duboko drenirajući masti, koje su izbačene iz adipocita, prema najbližim limfnim putevima.  Ova posebno modelirana tabla dodatno facilitira cirkulaciju.

ŠVEDSKA ŠOLJICA: Jedan od bitnih drvenih elemenata za maderoterapiju. Povoljno deluje u svrhu lokalizovanog smanjenja adipocita, čvorića. Koristi se za područja struka, abdomena, glutealne regije. Služi za uklanjanje štetnih materija preostalih nakon masaže modeliranom tablom. Švedske šoljice naročito su korisne za oblikovanje stimulisanih oblasti na kraju tretmana jer vraćaju gladak izgled kože, pružajući vidljivi pečat procesu podmlađivanja.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.