Masaža nakon porođaja

Masaža posle trudnoće jednostavno revitalizuje um i telo, pobolјšava držanje, i olakšava osećaj blagostanja!

Reč „masaža“ nas asocira na relaksaciju, opuštanje, miris ulja, tihu muziku… Zatim, ako odemo dalje u razmišljanje pomislimo na ukočenost, napetost, sportiste, ubrzavanje cirkulacije… Dakle, masaža nas asocira na povređene, napete, na sportiste, na mlađe, starije, na razne profile od osoba koje se bave poslovima koji iziskuju stalno jedan položaj sedanja, preko onih čiji posao stalno zahteva pomeranje i prilagođavanje položaja tela.

U novije vreme sa trendom zdravog života dosta se promoviše masaža u trudnoći, pa nije isključivo da nas reč „masaža“ asocira na relaksaciju u trudnoći. Ali nikako nas ne navodi asocijacija na osobe koje su se tek porodile, odnosno period masaže nakon porođaja. Zato, nije ni malo čudno što u praksi dobijamo gotovo svakodnevno pitanja zabrinutih porodilja „Da li je dozvoljena masaža nakon porođaja, da li će to uticati na podoj, da li može izazvati komplikacije…?“ i sl.

Pregledajući dostupnu literaturu, uvideli smo da je zaista vrlo malo, gotovo da i ne postoje stručni radovi koji se bave ovom tematikom, a izvori u kojima se pominje su uglavnom nepotpuni, a ima ih uglavnom u stranim publikacijama. Samim tim, nije ni ženama lako dostupno informisanje iz ove oblasti, posebno ne u peridu u kome im je najpotrebnije, a opet imaju jako malo vremena da se bave isčitavanjem sadržaja, proverenog i neproverenog, na maternjem ili stranom jeziku ne bi li našli rečenicu dve. Iznenađuje nas samo da postoji toliko salona koji se bave „profesionalnom“ masažom u Beogradu i u kojima rade „edukovani terapeuti“ koji nisu upućeni u masažu posle porođaja pa daju informacije o „štetosti po podoj i slično“. Iz tog razloga smo rešili da napišemo koju reč o masaži posle porođaja, kako bi na neki način bar malo približili ovu tematiku onima kojima je najpotrebnija i onima koji brinu o zdravlju žena nakon porođaja.

Šta se dešava nakon porođaja ?

pregancy-voice-changes2

Tokom devet meseci trudnoće telo žene trpi brojne fizičke i hemijske promene. Period trudnoće za sobom ostavlja poremećaj statike i držanja tela. Nakon porođaja žena pogoršava svoje držanje usled prinudnih pozicija koje zauzima pri svakodnevnom kontaktu sa bebom, bilo pri podoju, presvlačenju, kupanju bebe. Oslabljena muskulatura stomaka i leđa nije spremna da podrži sve zahteve koji joj se stalno nameću. Svakodnevne prinudne pozicije glave, vrata i ramenog pojasa mogu dovesti do anatomskih promena na nekim od segmenata kičmenog stuba. Ubrzo nakon porođaja kreće naglo vraćanje ka stanju pre trudnoće. Za većinu žena to uklјučuje često mokrenje i znojenje, nastavljaju kontrakcije materice, proizvodnja lohia i opšti zamor i umor od napornog rada. Takođe, žene prolaze kroz period kada se telo bavi brzim smenama hormona.

Dakle, pored svih tegoba koje je porodilja imala tokom devet meseci trudnoće, odmah nakon porođaja kreću nove tegobe, postporođajni bolovi, bolovi ramena, vrata i gornjeg dela leđa, ili samo tegobe koje nastaju usled navikavanja i novog uritmljavanja u spavanju (ili nespavanju!) bilo fizičke ili emocionalne.

Šta postporođajna masaža može da učini za mamu ?

mom-baby-hospital

Posleporođajna masaža ima za cilј da pomogne da se nova mama oporavi od trudnoće i porođaja. Pružanjem nežne masaže stomaku, smatra se da stimulišemo vraćanje organa u svoje prvobitno stanje pre trudnoće, dok u stomaku masaža pomaže vezivnom tkivu da povrati elastičnost. Generalno, masažom pospešujemo ubrzanje cirkulacije i izbacivanje štetnih materija nakupljenih tokom trudnoće. Masažom relaksiramo, oslobađamo od stresa, smanjujemo bol u mišićima, pozitivno utičemo na istezanje mišića, korigujemo negativne promene posture tela.

Posleporođajna masaža je obično bezbedna već nakon 24 časa od porođaja. Mi obično savetujemo da se krene nakon nekih nedelju do dve dana od porođaja kako bi se mama malo oporavila od samog porođaja i prve svoje dane posle porođaja provela samo sa bebom.

Naša preporuka za dužinu masaže prvi put nakon porođaja, jeste do 60 minuta, dok svaka sledeća može da traje i duže. Takođe, uvek savetujemo da prva masaža bude lagana relaks masaža. Koliko često, dužinu trajanja, vrstu i sve ostalo određujemo u dogovoru sa osobom koju masiramo, u odnosu na njene potrebe. Sugerišemo prilikom izbora ulja za masažu korišćenje hranljivih eteričnih ulja blagog mirisa.

Redovna masaža u periodu nakon porođaja je veoma korisna za sve žene. Utiče na fizičke tegobe i simptome, kao i emocionalno stanje porodilje. Telo, um i duša se neguju i podmlađuju.
Koristi posleporođajne masaže:

  • Ublažavabolove pre svega u vratnom delu i leđima
  • Ponovouspostavlјakarlicistrukturalni integritet
  • Smanjujehormone stresa
  • Olakšavazarastanjeporemećajabešike
  • Poboljšava protok krvi i izbacivanje toksina
  • Čisti i regeneriše kožu
  • Podržavazdravulaktaciju
  • Podržavazdravoemocionalno stanje

Nadamo se da smo Vas bar malo uputili u ovu tematiku. Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja, kontaktirajte nas putem telefona ili mejla. Uvek smo spremni da odgovorimo na sva vaša pitanja..

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.