Patite od nesaniice? Izvanredno rešenje za uobičajene uzroke nesanice

Odlazak na posao posle duge, neprospavane noći prevrtanja i okretanja je jednostavno nešto najgore. Glava vam pulsira, užasnog ste raspoloženja i jedina stvar koja vam drži oči otvorenim je šolja kafe u vašaj ruci – a čak i to ne pomaže. Ako vam je poznata frustracija usled nesanice i potupne iscrpljenosti sledećeg dana, znate da dovoljno sna je aspolutno od suštinskog značaja za zdravo funkcionisanje.

Hrana, voda i san: tri neophodne stvari

Tokom noćnog odmora, naše telo se podmlađuje i oporavlja od napetosti svakodnevnih aktivnosti. Dok spavamo, mozak ima vremena da se pobrine za „pospremanje“ koje ne može da obavi tokom dana, kao što su organizovanje memorije i popravka ćelija i tkiva.

Spavanje je od vitalnog značaja za zdrav um i telo, ali ipak mnogi od nas ne spavaju dovoljno i pate kao posledica toga. Ukoliko imate problema sa spavanjem, niste sami. Iako ste verovatno probali svaki trik iz časopisa I knjiga – od brojanja ovaca do čaše toplog mleka pre spavanja – možda niste znali da masaža može da bude ključna za konačno prevazilaženje nesanice.

Masaža može da pomogne u ublažavanju vodećih uzroka nesanice

san, masaža

Hormoni za san su van funkcije. U istraživanju koje je sprovela Američka asocijacija za terapiju masažom, pokazalo se da masaža poboljšava spavanje na hemijskom nivou. „Masaža je lek koji stimuliše mnoge sisteme u telu, uključujući nervni sistem koji stvara hemijsku razmenu u mozgu za pomoć kod sna“, kaže Daniel Jaramilo, licencirani terapeut. „Masaža smanjuje hormon stresa kortizol, koji stalno govori telu da je vreme za buđenje. U isto vreme, masaža povećava neuro-hormon serotonin“. Ovaj hormon koji pomaže da se osećate dobro je prekursor melatoninu, koji daje znak mozgu da se smiri i pripremi za spavanje. Što se više serotonina osobodi masažom, lakše i brže ćete utonuti u san. Pored toga, masaža povećava delta moždane talase koji se povezuju sa dubokim snom.

Stres i anksioznost

2015-08-13-1439477118-4902800-stress22

Kada ste pod stresom, ne možete reći mozgu da se opusti. Vaš um radi noću što onemogućava da utonete u san. Masaža se klinički dokazala da smanjuje stres i anksioznost kod pacijenata u rasponu od zdravih odraslih osoba do onih sa ozbiljnom depresijom i anksioznošću. Masaža izaziva odgovor u vidu relaksacije koja usporava puls i brzinu disanja, snižava krvni pritisak i smanjuje proizvodnju hormona stresa do 53%. Kada je telo fizički opušteno, um je takođe u stanju da se opusti, što dovodi do boljeg raspoloženja i dubljeg sna. Svakodnevni stres i brige neće više određivati količinu sna koju dobijate.

Bol i upala

Studije pokazuju da masaža opušta nervni sistem, ublažavajući dugoročnu bol i upalu zbog kojih osobe ne mogu da utonu u san koji ima očajnički treba. Ovo uključuje bolove u trudnoći, bolove od migrena, bolove od artritisa i hronični bol u leđima. Koristi mogu da traju do šest meseci. Masaža takođe umiruje neurotransmitere u mozgu koji opažaju bol, umanjujući percepciju bola u budućnosti. Ukoliko ne možete da spavate zbog upale u mišićima od fizičkog prenaprezanja, masaža pomaže mišićima da povrate svoju snagu do 60%.

Preveliki unos kafe

too-much-coffee-can-t-keep-calm

Kada ne spavate dobro, prirodno je da budete nervozni – posebno ako još niste popili kafu. Masaža je takođe prirodni stimulator dobrog raspoloženja koji daje energiju potrebnu za denvne aktivnsoti. Stimulisanjem limfnog i krvnog sistema, masaža ubrzava dotok nutritijenata koji daju energiju. Masaža takođe pomaže kod glavobolja; ako ste zavisni od kofeina, dobor su vam poznate gavobolje. Masaža smanjuju vašu potrebu za stimulansima kako biste funkcionisali tokom dana.

Preskočite nepropisane preparate za san i potencijalno štetne pilule za spavanje. Masaža je pametna, skroz prirodna alternativa koja je pomogla mnogim ljudima da prevaziđu nesanicu. Prepustite se rukama licenciranog terapeuta i potpuno se opustite znajući da ćete večeras lako zaspati. Rezervaciju već danas svoj termin masaže u Beogradu.

Živite život bolje i kvalitetnije !

Nemojte dozvoliti da vaš posao trpi zbog iscrpljenosti i nedosatka sna. Odmorite se više već danas uz pomoć terapeutske, parcijalne ili antistres masaže kao delom vašeg života.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.