Terapeutska masaža kod cervikalniog sindroma

Masažom protiv cervikalnog sindroma

Šta je cervikalni sindrom (cervikalna spondiloza)?

Terapeutska masaža i parcijalna masaža mogu pomoći kod cervikalnog sindroma. Cervikalni sindrom (spondiloza) je oboljenje vratnog dela kičme. Pod cervikalnim sindromom se podrazumeva skup svih simptoma vezanih za vratni deo kičme i rameni pojas. Tegobe se ispoljavaju u nivou vrata i glave, ramenom pojasu, međulopatičnom predelu, a karakteriše ih hroničan bol u vratu koji može biti tup ili oštar, hronična glavobolja, nesvestica, bol u ramenima i gornjim ekstremitetima, zujanje u ušima, zamagljen vid, osećaj trnjenja, smanjena pokretljivost glave i vrata, povišen mišićni tonus paracervikalne muskulature kao i nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

cervikalni sindrom

Kako starimo dolazi do izraženijih degenerativnih promena, a osim godina života uticaja ima i urođene predispozicije, opterećenost vratne kičme tokom svakodnevnog života, kao i povrede. Nepravilno držanje tela i predugo sedenje za volanom i računarom, pre ili kasnije prouzrokuje promene na pršljenovima koji pritiskaju korene nerava koji izlaze iz kičmene moždine.

Najčešće nastaje kao posledica degenerativnih promena na kičmenom stubu, kao kompresija ili iritacija cervikalnih (vratnih) nervnih korenova, problema vaskularnih elemenata, mada može nastati i kao posledica traume (saobraćajna nesreća), tumora, osteoporoze, urođenih malformacija kičmenih pršljenova…

Iako se u literaturi navodi da su ovom oboljenju skloniji muškarci, u praksi  nam se danas sve više javljaju žene, naročito tokom trudnoće i posle porođaja.

Terapeutska masaža na putu boljitka

Često nam u Kinetico salonu za profesionalnu masažu u Beogradu postave klijenti pitanje „Mogu li da učinim nešto po pitanju mog bola u vratu i da li će mi masaža pomoći?“

Pre svega, usredsređujemo se u Kinetico salonu u Beogradu na prevenciju! Prevencija je veoma važna. Ogleda se u relaksacionim ili terapeutskim masažama , odmoru, fizičkoj aktivnosti, vežbama istezanja i jačanja. Savetujemo da osobe koje dugo sede, prave kratke pauze od 10 minuta, na svakih sat-dva i urade par vrlo jednostavnih vežbi, kao što je podizanje ruku iznad glave i istezanje. Važno je naglasiti da se vežbe rade sa otvorenim očima, lagano i da ne provociraju bol.

terapeutska masaža cervikalni sindrom

Kada se ovaj zdravstveni problem jednom javi, nemoguće ga je trajno rešiti, ali bolest možete da usporite. Obavezan je odlazak kod lekara koji će propisati odgovarajuće lekove i fizikalnu terapiju. Postoje vežbe koje mogu da ublaže bol u vratu i koje možete da radite kod kuće, ali ih ne bi trebalo raditi bez prethodne konsultacije sa lekarom. Ono što je osnovno pravilo jeste da ih treba raditi veoma dozirano, sporo i sa pauzama.

Što se same masaže tiče u Kinetico salonu za profesionalnu masažu u Beogradu iskusni terapeut će obezbediti da terapeutska masaža bude prilagođena Vašim potrebama. Terapeutska masaža leđa i vrata pospešuje cirkulaciju u ovom delu tela, rasterećuje se mišićno tkivo, povećava fleksibilnost, povećava energija, umanjuje ukočenost i mišićna bol u predelu vrata, postiže se relaksacija i opuštanje celog tela.

Mislite na sebe svakoga dana!

Poklonite par minuta sebi odmora u toku radnih aktivnosti! Nemojte dozvoliti da Vam masaža postane potreba bez koje se ne može, neka bude samo zadovoljstvo koje će prevenirati bolove u vratanom delu kičme! Vidimo se u Kinetico salonu za profesionalnu masažu u Beogradu!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.